сряда, 25 февруари 2015 г.

Екип по програмиране

Днес ще ви разкажа за един проект, който започнахме миналата година с няколко мои приятели домашни ученици. Всъщност всичко започна като идея да направим уроци по програмиране за деца. Започнахме да се чуваме веднъж седмично по скайп и да изучаваме популярните web езици: HTML, CSS и Javascript.

В началото беше трудно, защото колкото и лесни примери да давах, всичко беше ново и не съвсем лесно за разбиране. Започнах със споделяне на екрана през join.me, като показвах какво правя и останалите пробваха да направят същото и да го тестват в техния уеб браузър. В началото мама се включваше в уроците, но след това само обсъждах с нея следващите уроци и задачи.

Първото препятствие, което срещнах беше, че ако само показвах и разказвах поредната тема и обяснявах как работи примера, почти никой от групата не разбираше. Тогава потърсих някаква онлайн система, в която всеки да може да редактира кода си и останалите да го виждат веднага. Спрях се на jsbin.com. Започнах да давам малки задачи и да помагам на всеки, който закъса, да задавам насочващи въпроси докато всички разберат и направят работещ код.

Постепенно моите приятели започнаха да научават основните понятия в изучаваните езици. Някои се отказаха още в началото, като се разбрахме, че ако решат отново да опитат, ще направим втора серия от уроци. Целта на това обучение беше да направим малък екип по програмиране, който да разработи различни образователни игри.

В програмирането има една особеност - ученето наизуст на една програма не е начина, по който някой може да се научи да програмира. Необходимо е да се разберат основните елементи (променливи, оператори, команди), след което да се усвои умението една голяма задача да се разделя на под-задачи, които да се реализират по-лесно. Програмирането изисква комбинирането на много знания. Разбира се, има и неща, които е добре да бъдат запомнени, но те винаги може да бъдат проверени в интернет.

От опит знаем, че е много по-интересно да се учи, ако едновременно с това се прави и проект (в нашия случай: игра). В края на миналата година, след като вече бяхме понаучили доста неща, решихме да направим една образователна игра за по-малки деца: "Познай посоката". В нея едно човече се движи в мрежа от квадратчета в зависимост от дадена инструкция като "Отиди 5 стъпки на североизток". Тези инструкции се генерират случайно от програмата по такъв начин, че човечето да не излиза от мрежата. Ако човечето бъде преместено на правилната позиция, потребителя получава 10 точки, а иначе губи 5 точки.



Избрахме HTML редакторa CodeYourCloud, който има възможност за редактиране на един и същ код от много потребители и предоставя бърз преглед на получената уеб страница. Този онлайн редактор работи с Google Drive услугата, така че има предостатъчно място за кода, който ще решим да напишем в бъдеще.

Сега играта вече е завършена. Това е първата игра на нашия малък екип: Марти, Анди и Сами. Искам да им благодаря за упоритостта и ентусиазма, с които посрещат моите задачи! Надявам се, в скоро време да е готова и следващата ни игра, но засега ще я запазя в тайна.

1 коментар:

  1. Браво на "учениците"! Даже и аз си поиграх на вашата игра. :) Поздравления за учителя-неученик! Боби, така се прави - с много всеотдайност, вживяване и упоритост. Най-важното е да научиш другите да Искат да знаят и могат! Пожелавам ти успех!

    ОтговорИзтриване