събота, 29 ноември 2014 г.

Морално ли е човек да бъде богат?

Много пъти в историята, богатите хора са били заклеймявани като зли и безсърдечни хора, които печелят от труда на други хора и се е предлагало богатството им да се отнеме и разпредели между по-бедните. Също така е прието схващането, че истински добрия и скромен човек би трябвало да е беден. Има ли нещо нередно в това някой да е богат?

В едно общество е напълно естествено да има богати и бедни хора, защото всеки човек е различен, има различни умения и следователно - може да печели различно. Разбира се, човек трябва и да е трудолюбив и да може да спестява, за да може въобще да събере някакво богатство. Ако пък го е получил в наследство, то би трябвало да се научи как да го ползва разумно. Така че, само по себе си трупането на богатство не е неморално.

Ако самото богатство не е проблем, тогава проблемът в богатите хора ли е? Патриархът Авраам е бил много богат, но в същото време и праведен човек. В романа си "Никълъс Никълби", Чарлс Дикенс описва богатия Ралф Никълби, който използва богатството си, за да върши зли дела, не обичайки и не помагайки на никой, дори и на най-близките си. Също така, той описва и братята Нед и Чарлс - едни по-различни богати хора, които помагат на близките си, а и на непознати онеправдани хора. Изглежда, че ако човек почне да събира пари по нечестен начин, то той би продължил да бъде нечестен и когато забогатее и обратното: ако е забогатял честно и търпеливо, то той ще използва парите си, помагайки на повече хора.

Андрю Карнеги е известен бизнесмен живял в края на 19 век и началото на 20 век. Роден е в Шотландия, но по време на икономическа криза семейството му се премества в Щатите. Там Карнеги започва работа, за да помага за издръжката на семейството си. По-късно, той спечелва огромно количество пари в стоманената индустрия, защото използва по-евтин начин за произвеждане на стомана, която продава с ниска надценка, печелейки много клиенти. Голяма част от парите, които печели, той дава за строежа на учебни сгради като библиотеки и университети. Според мен, Андрю Карнеги е един пример за успешен бизнесмен.

Много хора смятат, че богатите са лоши и непочтени, но такова обобщение е неправилно. Всъщност, богатството не определя дали някой е добър или лош - то е само средство, с което човек може да покаже какъв е.

Няма коментари:

Публикуване на коментар