събота, 6 декември 2014 г.

Подреждане на мястото за учене

Човек може да учи навсякъде и по всяко време, но когато е вкъщи е удобно ако си има точно определени места за учене. Най-често на тези места има книги, учебни пособия, материали за рисуване и музикални инструменти. Разбира се, за по-малките деца мястото за учене обикновено съвпада с къта за игра, но колкото по-самостоятелно започнем да учим, толкова повече ще имаме нужда от едно подредено работно място.

Когато човек си подрежда такова място, той би трябвало да мисли за това как то да му е удобно и същевременно да изглежда добре. Например, на някой може да му е лесно ако всичките му учебници са на един куп на масата, но е по-добре ако ги подреди на етажерка, която стои близо до нея. По този начин, книгите ще се виждат и достигат по-бързо.

При нареждане на етажерка обикновено книгите се групират по категории: енциклопедии, атласи, история, география, математика и т.н. Книгите в дадена категория се подреждат по големина и се оставят на купчинки вертикално или хоризонтално, в зависимост от наличното място. Ако имате повече етажерки, може да разделите наличните книги на такива, които ползвате често и такива, които ползвате по-рядко или пак на категории. Освен книги на етажерката може да има и много други неща, като тетрадки, дискове, проекти, глина, електронни елементи, платки и разни дреболии. Може да си имате папка или кутия за "хвърчащи" листове, които просто не знаете къде да сложите и правят всичко да изглежда разхвърляно.

Ако имате възможност да ползвате две маси, може едната да ползвате за компютър (принтер, скенер), а другата - за маса за писане. Така няма да се разсейвате да гледате монитора докато учите и пишете. Същото така, ако в стаята ви има легло, то е по-добре да не седите на него докато учите, тъй като може да се почувствате леко заспали, което не е добра идея ако трябва да се концентрирате.


На стената може да сложите бяла или коркова дъска, на която да си записвате задачите за деня или да сложите календар. Също така, може да сложите карти на България и на света - много са удобни при четенето на исторически романи или за географски експедиции.

В стаята ви може да има спортни уреди, музикални инструменти и специализирани места за рисуване или правене на експерименти. За тези места или уреди трябва също да се помисли, така че да са леснодостъпни.


Когато мястото за учене е подредено, всички учебници и книги се намират бързо. То трябва да е удобно за използване от вас, дори да не е перфектно. Разбира се, не може да очаквате, че някой друг ще ви го подреди (освен ако не сте под 10 г.) - вашето място за учене си зависи само от вас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар