четвъртък, 13 ноември 2014 г.

Леонардо да Винчи

Леонардо да Винчи е една от великите личности живели по времето на Ренесанса. Въпреки че е известен предимно като художник и изобретател, той се е интересувал от всякакви теми – от анатомия до машиностроене. Той е много добър пример за т. нар. ренесансов човек – човек, който се интересува от много теми и се развива в много области. Най-известната му творба е картината "Мона Лиза", на която посветил няколко години от живота си.

Леонардо е роден в градчето Винчи през 1452 г. при не много известни обстоятелства. Баща му, Сер Пиеро, е бил местен нотариус и е имал 11 деца. Леонардо бил обучаван от баща си, който забелязал творческия му талант от доста ранна възраст. На 12 години Леонардо започва да учи при известния художник Андреа дел Веронико, след като семейството му се премества във Флоренция. След известно време на Леонардо е възложено да дорисува част от картина, задача, която той извършва толкова добре, че учителят му казва че "никога повече няма да докосва четката". По-късно му е възложена задача от богатото семейство на Медичите. Той не успява да я завърши навреме, защото иска да я направи перфектно, и задачата е дадена на друг.

През 1482 г. Леонардо да Винчи е изпратен в Милано и остава там. По онова време в Милано инженерната мисъл била на почит и затова Леонардо започва да учи и експериментира. Същевременно той пише писмо на тамошния патрон (спонсор) на художници, инженери и поети, Лудовико Моро, че би желал да предложи услугите си за разработването на военна техника. Скоро е поканен да стане част от инженерите под покровителството на Моро и започва да прави чертежи на машини за него, от които само няколко биват реализирани. Освен чертежите, през този период създава и някои от най-известните си картини като "Тайната вечеря" и "Дамата с хермелина". Въпреки успеха си, Леонардо скоро трябва да напусне Милано, защото градът е нападнат и превзет от французите.

"Тайната вечеря"
След няколко години Леонардо е поканен обратно в Милано от Шарл д'Амброаз, френският наместник. Там той се занимава с анатомия и рисуване, и е известен като голям майстор художник. Скоро след това швейцарците превземат Милано отново, а Леонардо отива в Рим, където рисува най-великата си творба "Мона Лиза". Когато я завършва патронът му умира и Леонардо остава без издръжка.

Тогава е поканен от френския крал Франсоа I във Франция, където е почитан като велик художник и изобретател. Живее около три години в имението Кло Люсе като продължава да работи дори с парализирана дясна ръка. Умира през 1519 г.

Летяща машина,
предложена от Леонардо
През целия си живот Леонардо е изписал огромно количество работни тетрадки. Те са изпълнени със скици на картини (някои незавършени), разнообразни изобретения, множество бележки на всякакви теми и чертежи около тях, с които илюстрирал мисълта си. Повечето от бележките му са написани огледално, може би, за да скрие съдържанието им от чужди лица. Тези тетрадки са пълни с практични и не дотам практични изобретения като танкове, музикални инструменти, парашути и летящи машини.

Леонардо да Винчи бил един велик учен и художник. Той е имал знаменити идеи, но не ги е предал на никой (тетрадките му не са били предназначени за публикуване). Ако беше предал знанията си на други, може би част от идеите му щяха да бъдат реализирани още преди пет века.

1 коментар:

  1. Ще ти разкажа една история, която би могла да се нарече Перфектната кражба. Провокира ме цитата ти за Мона Лиза. Знаеш ли, че тя била открадната от служител на Лувъра, който просто изрязал платното и оставил рамката. Много по-късно някой случайно забелязал, че на стената има само... стена :). Викнали полиция, разчуло се. В това време "нашият човек" направил 6 копия на оригинала, които разпродал на баснословни цени. После върнал картината. Никой от пишман купувачите не се оплакал, защото "купуването на крадени произведения на изкуството" се наказва с дълги години затвор! :)
    Така "нашият човек" забогатял и почнал да прави добрини... :)

    ОтговорИзтриване