сряда, 5 ноември 2014 г.

Организирай и владей

Ако не организирате времето си, то най-вероятно ще се чувствате изморени или ще сте заети до "късна доба".  Също така, ако не планирате как да използвате времето, което имате, е доста вероятно да си го загубите в странични занимания. Времето е най-ценния ви ресурс, защото е невъзвръщаемо. Така че, не е добра идея да се пилее и губи.

Формата


За да организирате времето си, ви трябва форма за записване на задачи. Най-простичкият вариант е да съставите списък със задачи (може да добавите кутийки за означаване, че дадена задача е изпълнена). Друг тип е почасовото разпределение, което представлява списък от задачи с начален и краен час. Ако за една задача се забавите, то ще трябва да компенсирате загубата свършвайки друга задача по-бързо. Има и кръстоска между двата типа: списък със задачи и времето за изпълнението им. За разлика от почасовото разпределение, при него задачите могат да се разместват.

Изборът на форма зависи от това дали знаете приблизително колко време ще отнеме една задача, и от това дали трябва да можете да размествате задачите си. Препоръчително е да не може да ги размествате, а да правите най-трудните в началото, но понякога това може да се окаже невъзможно. Ще е добре ако определяте време за всяка задача, особено ако се разсейвате често. Независимо от това коя форма сте избрали, винаги е по-добре ако първо свършите задачите си, а после правите всичко останало (знам.. винаги може да се случи нещо неочаквано и мистериозно).

След като имате форма за организиране на времето, остава най-лесната част: да се измислят задачите. Една задача може да представлява всяко изпълнимо действие: работа, излизане в парка, учене по предмет, разговор с приятел, игра... Ако дадена задача отнема твърде много време, то трябва да се запитате "Важна ли е тази задача?" и "Трябва ли й толкова много време?"; ако е маловажна или може да се скъси, то просто ще трябва да я направите по-бързо ако имате други по-важни задачи.

Запушване на дупките


Без значение каква е формата, която ползвате (аз ползвам две, но и за мен се отнася), винаги има разни "дупки" за запълване. "Дупките" са дейности, през които времето просто "си изтича". Най-често срещани "дупки" са игрите и чатенето, но може за вас такива да са и други действия (телевизия, социални мрежи и други). За да се запушат тези "дупки", трябва да се планира време и за тях (което постепенно се намалява).

На практика


Формата може да съществува в два варианта: хартиен и електронен.

Хартиеният вариант е винаги подръка и в него може лесно да се впише нова задача с химикал или молив. Можете да си направите форма от всеки бял лист, а има и бележници органайзери, които също вършат добра работа.

Електронният вариант е лесен за пренасяне, дублиране и споделяне. Също така, може да си включите аларма, която да ви предупреди за някоя важна задача. Винаги може да го принтирате, превръщайки го в хартиен вариант. Електронният вариант е удобен ако имате смартфон или друго мобилно устройство.

Друга добра идея за организиране на задачите е вечер да си записвате трите най-важни задачи за следващия ден. По този начин няма никакъв шанс да ги изпуснете.

Ако искате да сте организирани и да можете да свършите повече работа, опитайте се да приложите някоя техника за разпределяне на времето поне за около месец. Резултатите сигурно ще ви изненадат.

“Душата на ленивия желае и няма,
А душата на трудолюбивите ще се насити.„
 
Притчи 13:4

Няма коментари:

Публикуване на коментар