петък, 31 октомври 2014 г.

Ян Хус

Ян Хус е чешки проповедник и преподавател, който критикува някои неправилни учения на Католическата църква. Той е повлиян от ученията на английския реформатор Джон Уиклиф.

Ян Хус е роден около 1369 г. в малко селце в Бохемия (в днешна Чехия) в семейство на фермери.  Въпреки финансовите трудности на семейството му, той завършва университета в Прага като теолог и преподава там няколко години. След това е ръкоположен за свещеник в малко чешко селце.


През 1378 г. започва папската схизма. Това бил период от време, през който имало повече от един Папа (в случая трима). Този период продължил чак до 1414 г.

Малко след като е ръкоположен, Ян Хус започва да проповядва против някои от практиките на Католическата църква, като индулгенциите и корупцията в Католическата църква. Заради тези негови учения по-късно е обявен за еретик. Дотолкова не харесва папата и Католическата църква, че дори предлага да има независима национална чешка църква.

Ян започва реформаторско движение в Чехия, като превежда Библията от латински на чешки, по подобие на Джон Уиклиф, който я превежда от латински на английски, с цел посланието й да достигне до неговите сънародници. Освен това, превежда някои от книгите на Уиклиф. Той продължава да става все по-популярен, а последователите му почнали да бъдат наричани хусити.

В това време, през 1413 г., е свикан Констанцкия събор, за да се обсъдят въпросите за организацията в църквата. Този събор решава да бъдат отстранени двама от папите, а третият напуска по свое желание. Тогава е избран нов Папа, Августин V, а съборът се заема с някои от останалите текущи проблеми. Тогава е извикан Ян Хус. След като пристига на събора, той е обвинен в ерес и изгорен на клада (обикновено това било наказанието за еретиците по онова време).

Докато се качва на кладата, той пророкува, че сто години след смъртта му щяло да има друг реформатор, който нямало да бъде спрян. Така и се случило, 100 години след смъртта му, на 31 октомври 1517 г., Мартин Лутер забива своя списък от 95 тезиса против неправилни практики в Църквата, започвайки нейната Реформация.

Ян Хус е един смел реформатор, който живее преди Реформацията. Той дава живота си за това, в което вярва (нещо, което въобще не е лесно). Въпреки че му е предложено да остане жив ако заяви, че не вярва в това, което проповядва, той предпочита да умре, но да запази вярата си в Христос.

2 коментара:

  1. Боби, придържай се стриктно към сегашното историческо време. На някои места го използваш много правилно "Ян Хус е роден... завършва университета ... преподава там ...", но на други места пишеш в минало "Ян Хус бил ..., който критикувал ... Той бил повлиян ..."

    Ако минеш през всички изречения в текста, ще видиш, че всяко минало време може да се замени със сегашно историческо и че така статията ще звучи по-добре - като автентична история. Миналото време е за небивалици ("Бил съм се бил напил и съм се бил сбил с Бил... да бе да" :-) ),

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за съвета! Ще го имам предвид за следващи статии.

      Изтриване