сряда, 31 декември 2014 г.

Възгледи за историята

Съществуват различни възгледи за това какво представлява човешката история и как тя се развива. Някои от основните възгледи са:

  • Цикличен - историята няма начало и край, а се повтаря циклично. Обикновено този възглед е в следствие от вярването, че има прераждане и че човек трябва да се самоусъвършенства, за да се прероди на по-високо ниво. Според цикличния възглед, човешката история няма смисъл и цел. (Индуизъм, Будизъм, Ню Ейдж)
  • Екзистенциален - истинско е само това, което се случва тук и сега. Човек прави каквото му се иска и така осмисля съществуването си. Според този възглед историята няма смисъл.
  • Еволюционен - историята няма начало и край, еволюцията "просто се случва". Теорията на еволюцията се основава на вярването, че случайни сили могат да създадат подобрения в животните, човека или в света. Според този възглед, постепенно само "най-пригодените" хора ще оцеляват, което ще доведе до "подобряване" на човечеството.
  • Марксистки - според този възглед работническата класа (пролетариат) трябва по революционен път да завземе властта и постепенно да установи съвършено общество (комунистическо), в което няма класи и управляващи. Историята показва, че опитите за установяване на такова общество винаги са се проваляли - вместо "царство на свободата" се стигало до пълна диктатура, потъпкваща човешките свободи.
  • Библейски - историята има начало (сътворението), кулминация (живота, смъртта и възкресението на Исус Христос) и край (Божият съд). Тя се ръководи от Бога Създател и има смисъл и цел. Според този възглед, все повече хора се променят (под действието на Бог) и това довежда до истински прогрес в обществото.
Това, което човек вярва за историята влияе на това, което той прави в живота си. Например, ако вярва, че живота е един безкраен цикъл от прераждания, то той не би помогнал на нуждаещ се човек, смятайки че е заслужил съдбата си заради предишния си живот. Или ако вярва, че всичко е случайно и че само най-силните оцеляват, то той няма да иска да запази живота на болни възрастни хора.

По идея от Tapestry of Grace (учебна програма по история, археология, философия, география, литература)

Няма коментари:

Публикуване на коментар